ALLES OVER KEMPZAAD

*Kempzaad
Bij gebruik van kempzaad in het voer, geen andere additieven toevoegen. Het is juist de speciale geur en de specifieke smaak van de kemp (hennep) die de vissen zo bijzonder aantrekt.
a.- Hennep in geweekte vorm:De hennep wordt zeer fijn gemalen. Enkele uren voor het bereiden van het visvoer of de avond van tevoren gieten we kokend water over de gemalen hennep. Deze zal, onder invloed van het kokend water, onmiddellijk wit uitslaan. We laten alles afkoelen. Dan met het vocht en de ¡§witte¡¨ hennep het voer aanmaken.

* Gepofte, gemalen hennep.

 

In een voldoende grote kookpot leggen we een laag hennepzaad van ongeveer 3 cm. We voegen een ruime scheut olie (bestand tegen hoge hitte) toe. Na het branden onmiddellijk mengen met een volume paneermeel gelijk aan driemaal dit van het hennepzaad. Alles zeer fijn malen. Zonder toevoeging van water of iets dergelijks bij het voer doen. Deze bereiding heeft een zeer uitgesproken geur, vooral voorns zijn erdoor gecharmeerd. 10 %.

* Gekookte hennep.

We malen de hennep niet te fijn. De gemalen hennep overgieten we met lauw water, tot er ongeveer een drietal cm water boven staat. Dit mengsel brengen we aan de kook tot het water praktisch weg gekookt is. Koken op een zacht vuurtje en steeds goed roeren. De natte gekookte hennep mengen met de andere bestanddelen.

ƒÞ De hennep malen en overgieten met kokend water. Vissen we op een water waar we ook brasem mogen verwachten, passen we volgende kunstgreep toe. In het kokend water lossen we twee tot drie soeplepels honing op. Vloeibare melasse mag ook,ook een aanrader is ahornsiroop 3soeplepels Verder afmaken zoals hierbovenboven.

*Hennep in gekiemde vorm.

De zaadjes ongeveer een dag laten weken, koken tot de kiemen flink goed uitkomen, snel afgieten en een paar keer goed spoelen met koud water tot de zaadjes zijn afgekoeld. Op een koele plaats en onder water bewaren tot de visdag zelf.(GOUDEN TIP) Aan het kookwater kan men een verroeste vijs of nagel of een klontje soda toevoegen en zo verkrijg men donkere zaadjes.

De “viskemp”

(aan de haak) liet ik kiemen als volgt.Op een vochtige(nieuwe) dweil strooide ik op de helft een dun laagje kempzaadjes de dweil toedoen en de zaadjes laten kiemen. Bij voorkeur niet in de stekende zon zetten (water in de dweil verdampt).Wat ik ook soms deed, op de gekiemde voerkemp, 1 gram begamotvlugolie (20 druppels) doen, de doos goed sluiten en af en toe eens schudden. Bewaren in de koelkast. Bergamotolie emulgeert niet, vandaar het schudden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s